hondenmassage480

Wat is mijn werkwijze en hoe verloopt een massagesessie?

Na ons eerste contact en het invullen van een vragenformulier, waarin ik vraag naar de achtergrond van de hond en waarom je denkt een masseur nodig te hebben, hoor ik graag in de intake bij je thuis of in mijn praktijkruimte in Nootdorp alle informatie die van belang kan zijn voor een plan van aanpak.

Een belangrijk onderdeel daarbij is het observeren van de hond en een lichaamsscan (als dat mogelijk is). Ik kijk naar de houding van de hond, hoe hij beweegt, en hoe en of het lichaam in balans is. Wat ik gezien heb, wil ik ook navoelen op het lichaam van de hond. Dat is de zogenaamde lichaamsscan of palpatie.

palpatieIk voel daarbij het gehele lichaam af en let op de overgangen in het lichaam, zoals koude of warmteverschillen, een andere spierspanning. Ook kijk ik bijvoorbeeld hoe de nagels afgesleten zijn en hoe de vacht eruit ziet en voelt.

Tijdens de observatie en palpatie laat de hond signalen zien: hij kijkt bijvoorbeeld eens naar mijn handen, hij likt zijn lippen, hijgt wat of draait weg. Door alert te zijn op deze signalen en goed daarop te reageren zal er een vertrouwensband ontstaan en leren de hond en ik elkaar goed kennen.

Als masseur kijk ik naar het geheel: het lichaam, het gedrag, de signalen, de eigenaar, de leefomgeving en de dagindeling van de hond. Ik kijk vooral of een en ander in balans is, en daarbij houd ik voor ogen dat die balans voor iedere hond anders is. Op grond van al deze elementen bespreken we wat er met massage voor de hond mogelijk is en hoe we dat aan gaan pakken.

Essentieel is de massage of aanrakingen door het baasje/vrouwtje van de hond tussen mijn sessies door. Daarom is een deel van de massagesessie gericht op het uitleggen, voordoen en laten doen van de massagegrepen.

Let op: bij twijfel of bij gezondheidsproblemen van je hond zal ik je eerst vragen contact op te nemen met je dierenarts!